Αξίζουν τα Facebook Ads;
Τι σκέφτεται ένας χρήστης όταν μας κάνει 'Like'; - part 2

Τι σκέφτεται ένας χρήστης όταν μας κάνει 'Like'; - part 1

 

Αναφέρθηκα σε προηγούμενο post μου ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένας χρήστης ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με μια επιχείρηση. Και ότι εκτός αν είμαστε η Canonical ή η Apple, για τον πιο πολύ κόσμο το brand μας δεν είναι παρά ένα ακόμη brand ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα.

Αν είναι έτσι λοιπόν, γιατί κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να ασχοληθεί μαζί μας; Οι έρευνες δείχνουν δύο βασικούς λόγους αλλά εγώ θα προσθέσω και έναν τρίτο.

Έγραψα πιο πάνω την λέξη 'ασχοληθεί'. Στην πραγματικότητα όμως, όταν κάποιος πατά το κουμπί 'Μου αρέσει' στη σελίδα μας, δεν ασχολείται και ιδιαίτερα. Είδε κάτι που του τράβηξε το ενδιαφέρον εκείνη την στιγμή ή που συμπαθεί λίγο, για παράδειγμα ένα καλό μπαράκι στην περιοχή του, και χωρίς να το σκεφτεί πολύ πατάει το μαγικό (για εμάς) κουμπάκι. Δεν του κοστίζει και τίποτε άλλωστε. Ένα απλό κλικ είναι. Είναι σαν να λέει ένα νοερό μπράβο και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το έχει ήδη ξεχάσει.

 

Facebook Like Button

 Πιστεύω ότι τα περισσότερα 'Like' που έχουν οι σελίδες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ούτε να ενημερωθεί περιμένει από εμάς ο χρήστης για οτιδήποτε, ούτε να πάρει κάποια προσφορά, ούτε να διακηρύξει ότι είναι ένας από τους πιο φανατικούς μας πελάτες. Γνωρίζει άλλωστε ότι, κατά κανόνα, δεν πρόκειται να μας ακούσει ξανά. Η πλειονότητα των Facebook Page στις οποίες έχουμε γίνει μέλη, συνήθως δεν μας ενοχλούν.

Καλό είναι λοιπόν να μην υπερεκτιμούμε κάτι που για να το κάνει ο χρήστης είναι και εύκολο και δωρεάν. Το ότι αυτό το 'Like' μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κάτι θετικό για την επιχείρηση μας, είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Στο ξεκίνημα του όμως αυτό το 'Like' είναι σχεδόν ουδέτερο.

Στα δύο επόμενα post θα γράψω τι δείχνουν οι έρευνες για τους λόγους που οι χρήστες πατούν 'Μου αρέσει' σε μια σελίδα επιχείρησης.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (142.1K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.