The Fail Trail: Alterian’s view of 3 Social Media Crises : Nestlé , United Airlines and Domino’s
Χάσμα γενεών

Οι κίνδυνοι των Social Media - part 1

 

Όπως εξήγησα σε προηγούμενο μου κείμενο, τα  social media δεν είναι δωρεάν. Εκτός από κόστος όμως έχουν και κινδύνους. Σε αυτό το post θα προσπαθήσω να επισημάνω κάποιους από αυτούς πιστεύοντας έτσι ότι οι αναγνώστες θα μπορέσουν να τους αποφύγουν πιο εύκολα.


1)
Προβλήματα στο brand image. Αν κάποιο στέλεχος πει κάτι που δεν πρέπει ή χειριστεί με λάθος τρόπο μια κατάσταση στον κοινωνικό ιστό, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα του brand μας. Είναι δεδομένο εξάλλου ότι το γεγονός θα αναπαραχθεί αμέσως από άλλα κανάλια επικοινωνίας αλλά και χρήστες. Συνεπώς οι επιπτώσεις ενός επικοινωνιακού σφάλματος θα είναι αρκετά έντονες.


2) Διαρροή ευαίσθητων δεδομένων. Όχι απαραίτητα της επιχείρησης. Μπορεί να είναι πελατών ή συνεργατών μας. Πέρα από τις, προφανείς, ποινικές συνέπειες το πλήγμα για την αξιοπιστία μας θα είναι εξίσου σοβαρό.


3) Νομικοί κίνδυνοι. Αν και η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος αγωγών όπως οι ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοθελητές. Η συμμετοχή μας στα social media μας μετατρέπει αυτόματα σε εκδότες. Η επικοινωνία μας λοιπόν είναι επικοινωνία σε δημοσιότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και συνεπάγεται πολλά πράγματα).


Οι κίνδυνοι των social mediaimage by jscreationzs

4) Μειωμένη παραγωγικότητα. Όπως έχω εξηγήσει και αλλού, η παρουσία μας στον κοινωνικό ιστό θα μπορούσε να είναι μια καταβόθρα χρόνου, ενέργειας και γενικώς εταιρικών πόρων. Χωρίς μάλιστα αυτή η σπατάλη να έχει κάποιο αποτέλεσμα έστω μακροπρόθεσμα. Τα social media δεν είναι βόλτα σε παιδική χαρά...


5) Παράβαση διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας στον οποίο υπάγεστε ή άλλων σχετικών κανονισμών. Αν είστε έχετε δικηγορικό γραφείο για παράδειγμα, μπορεί μια δημοσίευση σας να θεωρηθεί ότι αποτελεί διαφήμιση. Κάποιος “καλός” συνάδελφος λοιπόν θα σας καταγγείλει στον δικηγορικό σύλλογο και μετά εσείς θα τρέχετε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας.


Τι κάνουμε λοιπόν δεδομένων όλων αυτών των, πράγματι υπαρκτών, κινδύνων; Εγκαταλείπουμε κάθε ιδέα για συμμετοχή στα social media; Οπωσδήποτε αυτή είναι μια πολύ καλή λύση. Αν όμως θέλουμε πραγματικά να κινούμαστε εκ του ασφαλούς, ας μην περιοριστούμε εκεί. Εκτός από τα social media ας καταργήσουμε και τα τηλέφωνα διότι υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος υπάλληλος μας να καλέσει ροζ γραμμή και να μας χρεώσει. Ακόμη καλύτερα να κόψουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα γιατί ενδέχεται κάποιος να βάλει το δάχτυλο του στην πρίζα και να πάθει ηλεκτροπληξία... Και ναι, προφανώς και ειρωνεύομαι.


Κίνδυνοι υπάρχουν στο κάθετι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας. Σημαίνει μόνο ότι πρέπει να τους έχουμε προβλέψει και να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Πώς; Αυτό θα το δούμε στο επόμενο post!

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (161.4K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.