Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι στα social media - part 3
Το social media marketing δεν είναι δωρεάν (ούτε κάτι απλό) - part 2

Το social media marketing δεν είναι δωρεάν (ούτε κάτι απλό) - part 1

 

Μια σημαντική παρανόηση σχετικά με τα social media είναι ότι πρόκειται για δωρεάν κανάλια επικοινωνίας. Και ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τα χρησιμοποιήσεις για να στείλεις στον κόσμο το (διαφημιστικό) σου μήνυμα. Δυστυχώς όμως αλλά και ευτυχώς δεν είναι έτσι!

Δυστυχώς γιατί το μάρκετινγκ στα social media είναι πολλά πράγματα αλλά όχι δωρεάν. Ναι, το να δημιουργήσεις μια Facebook Page, ένα blog ή ένα κανάλι στο Youtube δεν κοστίζει απολύτως τίποτε. Το να τα υποστηρίξεις όμως επαρκώς με ποιοτικό περιεχόμενο κοστίζει. Αν σε αυτό το κόστος προσθέσεις και τις αμέτρητες ώρες για σχεδιασμό, διαχείριση, επίβλεψη, μέτρηση και αξιολόγηση τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο λογαριασμός βγαίνει αρκετά υψηλός.

Ευτυχώς γιατί αν τα social media απέδιδαν τόσο εύκολα για όλους, θα έχαναν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Σκεφτείτε τους υπολογιστές. Για όλες τις επιχειρήσεις είναι πλεονέκτημα η χρήση τους. Αν όμως κάποιες από αυτές μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν ενώ κάποιες άλλες όχι (επειδή δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην επένδυση ή δεν είχαν κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό), οι πρώτες θα είχαν τεράστιο προβάδισμα.

Όταν τους είπα ότι τα social media είναι δωρεάν, άρχισαν να με κοιτάζουν περίεργα... Όταν τους είπα ότι τα social media είναι δωρεάν,
άρχισαν να με κοιτάζουν περίεργα.
..

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα social media. Σε (όχι και τόσο μεγάλο) βάθος χρόνου όλες οι εταιρείες θα τα χρησιμοποιούν. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούν σήμερα τους υπολογιστές ή το Internet. Μέχρι την πλήρη μετάβαση όμως, οι early adopters θα έχουν το πλεονέκτημα.

Δεν είναι όμως υπερβολικά πολλή δουλειά;; Αν μιλάμε και για διαχείριση brand reputation και για PR επαφές με τους bloggers του κλάδου μας και για επικοινωνία με τα μέλη της Facebook Page μας και για δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και για μέτρηση απόδοσης των ενεργειών μας και... και... δεν μας φτάνει όχι το 8ωρο αλλά ούτε οι 24 ώρες τις ημέρας. Ήδη μένουμε στο γραφείο περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε. Αν προσθέσουμε και τα social media στις δουλειές μας το σπίτι μας δεν θα το βλέπουμε ούτε με το κιάλι. Θα μας βλέπουν τα παιδιά μας και θα λένε ποιος είναι αυτός ο κύριος, δεν τον έχω ξαναδεί...

Αν και θα έλεγα ότι είστε λίγο υπερβολικοί, τα πιο πάνω είναι αλήθεια. Αν μια επιχείρηση αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά, θα πρέπει να διαθέσει αρκετούς πόρους. Στα επόμενα post μου θα μιλήσω για το θέμα αυτό και το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα social media στο πλάνο μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (176.6K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.