Incredible Things That Happen Every 60 Seconds On The Internet
Κάνοντας social media marketing μέσω της επικαιρότητας – part 1

Ξεχάστε τον Big Brother. Τώρα έχουμε το Facebook

 

Πηγαίνοντας τη Δευτέρα στη δουλειά είδε πάνω στο γραφείο ένα φάκελο. Έναν χοντρό φάκελο. Έναν πολύ χοντρό φάκελο. Αφού σκέφτηκε “τι #$@%& είναι αυτή πρωϊνιάτικα ακόμη δεν ήπιαμε καφέ”, άρχισε να περιεργάζεται την γκουμούτσα. Το όνομα και η διεύθυνση του ήταν στα αγγλικά και ο αποστολέας από την Ιρλανδία. Ιρλανδία; Με εξαίρεση την Σάρα από το Μπέλφαστ που είχε γνωρίσει στην Πάρο προ πενταετίας, άλλη σχέση με την Ιρλανδία δεν είχε ποτέ του. Τι θα μπορούσε λοιπόν να είναι αυτός ο φάκελος;

Τον άνοιξε ανυπόμονα και άρχισε να ξεφυλλίζει τις σελίδες. Εκατοντάδες σελίδες, με μικρό διάστιχο και ακόμη πιο μικροσκοπικούς χαρακτήρες. “Έλα αρνί στον τόπο σου” μουρμούρισε χαμηλόφωνα γιατί καταγόταν από μεγάλη οικογένεια κτηνοτρόφων και του έβγαιναν κάτι τέτοια βουκολικά. Παρά τον κίνδυνο να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την όραση του, ξεκίνησε να διαβάζει προσεκτικά.

Facebook is watching you
Ανάμεσα σε λέξεις όπως poke, προφίλ, φωτογραφίες και μηνύματα, επιτέλους κατάλαβε τι είχε συμβεί. Μέσα σε αυτές τις 1936 πυκνοτυπωμένες σελίδες, ήταν καταγεγραμμένη όλη του η δραστηριότητα στο Facebook. ΟΛΗ! Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είχε δικαίωμα να ζητήσει από το Facebook να τον ενημερώσει για το σύνολο των πληροφοριών που είχε στο αρχείο του για εκείνον. Αν και τυπικά η υπηρεσία όφειλε να απαντήσει εντός 40 ημερών, λόγω του όγκου των αιτήσεων συνήθως έστελνε τις απαντήσεις μετά από έξι ή επτά μήνες. Είχε ήδη ξεχάσει λοιπόν ότι είχε ζητήσει αυτές τις πληροφορίες.


Και επειδή ο προϊστάμενος έλειπε, ξεκίνησε να ξεκοκαλίζει τα δεδομένα. Τα πάντα λοιπόν ήταν εκεί. Τα πάντα όλα! Κάθε poke που είχε κάνει ποτέ ή του είχαν κάνει. Κάθε σχόλιο και like. Ακόμη και αυτά που είχαν γίνει από λάθος και είχε σβήσει μετά. Κάθε φωτογραφία που είχε ανεβάσει. Κάθε κλικ σε διαφήμιση. Κάθε Facebook Page που είχε επισκεφθεί. Κάθε αναζήτηση που είχε κάνει, κάθε μήνυμα που είχε στείλει ή είχε λάβει, κάθε προφίλ που είχε δει. Συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι φορές που το είχε δει, οι φωτογραφίες του προφίλ που είχε κοιτάξει και ποιες από αυτές είχε σώσει στο δίσκο του. Κάθε λεπτομέρεια που μπορούσε να φανταστεί καθώς και αρκετές που δεν μπορούσε, ήταν εκεί καταγεγραμμένες. Δεν έλειπε απολύτως τίποτε.


Σταμάτησε το διάβασμα, κάθισε αναπαυτικά στην πολυθρόνα και άναψε τσιγάρο. Σκέφτηκε τον Μεγάλο Αδελφό και ένοιωσε να τον πλημμυρίζει οίκτος. Πόσο πίσω ήταν. Πόσο ερασιτέχνης έμοιαζε μπροστά σε όλο αυτό το επιστημονικό φακέλωμα. Το Facebook τον είχε ξεπεράσει κατά πολύ.

Facebook vs Big Brother

Αν όλα αυτά σας φαίνονται φουτουριστικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Δυστυχώς αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα των social media. Το Facebook όντως καταγράφει ακόμη και την παραμικρή κίνηση σας εντός του συστήματος του. Ναι, ακόμη και το πόσες φορές μπήκατε στο προφίλ της πρώην σας για να δείτε τι κάνει στη ζωή της. Και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όντως έχετε δικαίωμα να ζητήσετε από την υπηρεσία να ενημερωθείτε για τις πληροφορίες που διατηρεί για εσάς και πρέπει να λάβετε την απάντηση εντός 40 ημερών.


Η μόνη ανακρίβεια της πιο πάνω ιστορίας είναι ότι τις πληροφορίες αυτές δίνονται σε cd και όχι τυπωμένες. Λογικό. Γιατί με τέτοιο φακέλωμα που κάνει ο Μαρκ, για κάθε χρήστη αναλογούν περίπου 800-2000 σελίδες τυπωμένες με τα πιο μικροσκοπικά γράμματα που μπορείτε να φανταστείτε. Δεδομένου λοιπόν ότι το Facebook κοντοζυγώνει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, ούτε ο Αμαζόνιος δεν θα έφτανε για να τυπωθεί τόσο χαρτί.


Αν το πιο πάνω σενάριο σας ανησυχεί, η γνώμη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε. Σκεφτείτε καλύτερα την εκδοχή κάποιοι hacker ή άλλα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση στην βάση δεδομένων του Facebook και να δημοσιοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία κάνοντας τα διαθέσιμα σε οποιονδήποτε. Αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό για τα αρχεία των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών που βγάζει το Wikileaks, λογικά θα είναι δυνατό και για το Facebook. Τώρα αρχίστε να ανησυχείτε.

Διαβάστε επίσης:

Ο χρήστης που απαίτησε όλα τα δεδομένα του από το Facebook

Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook

Ευρωπαϊκή οδηγία για το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα
δεδομένα που τον αφορούν
(αρχείο .pdf)

Follow me, Like Me or Add me to your Circles 

  Follow me on Twitter



Like me on Facebook




Add me

Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.