Status conscious? Check out this social media flowchart
Incredible Things That Happen Every 60 Seconds On The Internet

Ασφάλεια στα social media



Στο post μου με τίτλο 'Το ναρκοπέδιο των social media' αναφέρθηκα στον κίνδυνο να αποκτήσει κάποιο κακόβουλο άτομο τον έλεγχο της σελίδας μας στο Facebook ή του λογαριασμού μας στο Twitter. Σήμερα θα εξηγήσω πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αυτό και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς στα social media.

Καταρχάς, αν είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν πρόσβαση περισσότερα από ένα άτομα κάποιον λογαριασμό, μειώνουμε τον αριθμό αυτό στο ελάχιστο. Ιδανικά τους δίνουμε πρόσβαση κατά περίπτωση και μετά την αφαιρούμε. Ειδικά για το Twitter είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Hootsuite σχετικά με την διαχείριση ενός λογαριασμού από πολλά άτομα. Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για το Facebook, γενικώς δεν προτείνεται καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα τείνει να υποβαθμίζει post που γίνονται από εφαρμογές τρίτων.


Χρησιμοποιούμε ασφαλή password. Αντί για ένα password του τύπου dimitris79 ή 05.03.1980 προτιμούμε κωδικούς με κεφαλαίους και μικρούς χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα. Όσο μεγαλύτερος σε μήκος ο κωδικός, τόσο το καλύτερο. Π.χ. s0c1@[email protected].

02


Εκπαιδεύουμε τους συνεργάτες μας να αποφεύγουν παγίδες τύπου clickjacking. Πρόκειται, ανάμεσα στα άλλα, για όλες αυτές τις σελίδες του τύπου “Δείτε τι έκανε ο πατέρας φοιτήτριας όταν του έστειλε κατά λάθος γυμνές φωτογραφίες της στο κινητό του – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!”. Και φυσικά δεν αρκεί να πατήσεις το link για να δεις τι έκανε ο εν λόγω πατέρας ή τον καλικάντζαρο με διδακτορικό στην δενδροκομία που παίζει όμποε (επίσης ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!) ή τον εξωγήινο που τρώει πατατάκια. Πρέπει να γίνεις και μέλος στη σελίδα και να πατήσεις και κάποια άλλα κουμπιά. Και φυσικά πατώντας τα ο κωδικός σου κάνει φτερά. Επειδή λοιπόν υπάρχουν πολύ βραδύνοες που τα πατάνε αυτά τα κουμπιά και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι συνεργάτες μας δεν ανήκουν σε αυτούς, φροντίζουμε να τους ενημερώσουμε.


Ιδανικά χρησιμοποιούμε ξεχωριστό account για την πρόσβαση στη σελίδα. Αντί δηλαδή να κάνουμε το προσωπικό account του συνεργάτη μας διαχειριστή στη σελίδα, φτιάχνουμε ένα άλλο το οποίο κάνουμε διαχειριστή και στο οποίο του δίνουμε πρόσβαση προκειμένου να κάνει δημοσιεύσεις. Το account αυτό δεν θα έχει φίλους, ούτε θα χρησιμοποιείται πουθενά αλλού. Θα είναι μόνο για την διαχείριση της σελίδας. Προσοχή! Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να αποσυνδεθεί από τον ένα λογαριασμό και μετά να συνδεθεί με τον άλλο. Αν όμως αυτό για κάποιο λόγο δεν είναι πρακτικό, χρησιμοποιούμε διαφορετικό browser για κάθε account. Π.χ. στον συνδέεται στον προσωπικό του λογαριασμό μέσω Internet Explorer και στον άλλο λογαριασμό μέσω Firefox.

Ενημερώνουμε σχολαστικά το antivirus του υπολογιστή μας. Ακόμη καλύτερα εγκαθιστούμε Ubuntu στη θέση των Windows που ούτε ιούς έχει, ούτε trojan ούτε άλλες απειλές (και είναι και δωρεάν). Όσο σχολαστικοί και αν είμαστε, αν κάποια κακόβουλη εφαρμογή καταγράφει τους κωδικούς μας και τους στέλνει σε άτομα εκτός εταιρείας, όλη αυτή η προσοχή που δείχνουμε δεν θα μας βοηθήσει σε κάτι. Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας του υπολογιστή μας αποτελούν προϋπόθεση των όποιων αντίστοιχων κανόνων στα  social media.

Follow me, Like me or Add me to your circles 

   Follow me on Twitter



Like me on Facebook




Add me

Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

Pkioupakis

To fb δεν υποβαθμίζει πλέον τα post από εφαρμογές :) το hootsuite ήταν ήδη στην λίστα με τους "καλούς" και δεν γινόντουσαν καν aggragated οι ιστορίες! Για το θέμα της ασφάλειας τουλάχιστον το fb κάνει την ζωή δύσκολη όταν χρησιμοποιείς έναν κοινό λογαριασμό και πολλές φορές δεν σε αφήνει να κάνεις login από άλλο μηχάνημα, και σίγουρα θα χρειαστεί να έχεις "καβάτζα" διαχειριστές και εδώ χρησιμοποιώ τους dummy λογαριασμούς που αναφέρεις. Για θέματα ασφαλείας η εμπειρία μου λέει πως στο fb πρέπει να χρησιμοποιούμε τους κανονικούς λογαριασμούς μας ώστε αν κάτι πάει στραβά να μπορούμε να δράσουμε, όταν και αν χρειαστείς βοήθεια μέσα από το fb ένας legit/normal account θα σου φανεί αρκετά χρήσιμος στις συζητήσεις.

A Facebook User

Άκη έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα των εξωτερικών εφαρμογών που αναφέρεις; Γιατί, εξ όσων γνωρίζω εγώ, εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερο edgerank.

The comments to this entry are closed.