You are probably using Facebook at the wrong time of the day
Status conscious? Check out this social media flowchart

Το ναρκοπέδιο των social media

 

Το πόσο απαραίτητα θεωρώ τα social media για μια επιχείρηση, νομίζω ότι για κάποιον που έχει διαβάσει έστω και ελάχιστα κείμενα μου είναι σίγουρα σαφές. Ως καλός coach όμως οφείλω να τονίζω εξίσου και τους κινδύνους. Και όπως όλα τα πράγματα, έτσι και τα social media έχουν αρκετούς.


Σήμερα δεν θα αναφερθώ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων ή αρνητικών σχολίων. Όσοι παρακολουθούν το blog άλλωστε γνωρίζουν πια πώς να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Σήμερα θα μιλήσω για θέματα ασφάλειας και πώς μια λάθος κίνηση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση μας.


Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε αν κάποιος κακόβουλος άνθρωπος, hacker ή έστω δεκαπεντάχρονο #!$%παιδο αποκτούσε τον έλεγχο της Facebook Page της εταιρείας σας ή του λογαριασμού σας στο Twitter; Για φανταστείτε το λίγο... Αν η προσπάθεια σας για προβολή στον κοινωνικό ιστό έχει γίνει σωστά η σελίδα σας θα έχει σίγουρα πολλές χιλιάδες μέλη. Αντίστοιχα δημοφιλής θα είναι ο λογαριασμός σας στο Twitter.

45

 Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος άρχιζε να δημοσιεύει πορνογραφικό περιεχόμενο, υβριστικά σχόλια ή να βλαστημάει μέσα από τους λογαριασμούς αυτούς; Πώς θα σας φαινόταν εσείς να μην μπορείτε να κάνετε τίποτε για να τον εμποδίσετε αφού θα σας έχει αφαιρεθεί η πρόσβαση;


Αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο η έστω δύσκολο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Αν και για το Twitter ή το blog σας τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, στο Facebook η κατάσταση είναι απελπιστική. Οποιοσδήποτε γίνει διαχειριστής μιας Facebook Page, είτε για πρακτικούς λόγους, είτε από κάποιο λάθος, είτε μέσω hacking ή social engineering μπορεί να αφαιρέσει όλους τους άλλους διαχειριστές. Ναι, καλά διαβάσατε. Συμπεριλαμβανομένου και του αρχικού δημιουργού της σελίδας.


Μπορεί να σκέφτεστε τώρα ότι εντάξει. Ακόμη και να συμβεί κάτι τέτοιο θα επικοινωνήσουμε με το Facebook και θα επαναφέρουμε την πρόσβαση. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Αν χάσατε την πρόσβαση στη σελίδα σας, καλά θα κάνετε να την ξεχάσετε. Η μόνη λύση που έχετε είναι να διαμαρτυρηθείτε στην υπηρεσία οπότε, όταν μετά από κάτι τέρμινα διαβάσουν την διαμαρτυρία σας και φιλοτιμηθούν να απαντήσουν θα την διαγράψουν τελείως.


Πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα για να την χτίσετε θα πάει χαμένη. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημαίνει επίσης ότι μέχρι να διαγραφεί η σελίδα το άτομο που έχει τον έλεγχο της θα μπορεί να δημοσιεύει υποδυόμενος ότι είστε εσείς, ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.


Αν αυτό μεταφράζεται για εσάς ως ένα pr disaster, θα σας πρότεινα να το ξανασκεφτείτε. Οι λέξεις αγωγές και μηνύσεις θα έπρεπε να σας έχουν έρθει πρώτα στο μυαλό. Όχι το ζήτημα της εταιρικής εικόνας.

Αν όλα αυτά σας τρομάζουν, δεν θα έπρεπε. Μερικές βασικές προφυλάξεις αρκούν για να είστε ασφαλείς. Το ποιες είναι αυτές θα το πούμε στο post μου με τίτλο Ασφάλεια στα social media.

 Follow me, Like me or Add me to your circles

  Follow me on Twitter



Like me on Facebook




Add me

Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


td style=

img alt=td style=

Comments

The comments to this entry are closed.