History of Social Media
Μην ασχολείστε με τα social media

Στο Facebook το μέγεθος μετράει

 

Πολύ υποστηρίζουν ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η ποιότητα και όχι το μέγεθος. Μην τους ακούτε. Αν προσέξετε όμως, θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα λένε όσοι χρησιμοποιούν μικρές φωτογραφίες στην Facebook Page τους. Όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες, έχουμε διαφορετική άποψη!

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε μεγάλες; Πόσα εκατοστά, εμ πίξελ ήθελα να πω, είναι το κατάλληλο μέγεθος; Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή!

Εικόνα προφίλ. Η εικόνα προφίλ μιας Facebook Page μπορεί να έχει μέγιστες διαστάσεις 180x540 πίξελ. Για το αν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε και τα 540 πίξελ του ύψους γίνονται πολλές συζητήσεις. Παλιότερα που υπήρχαν τα tab ή άποψη ήταν ναι. Τώρα που τα link πλοήγησης στη σελίδα μας βρίσκονται κάτω από την εικόνα, αν αυτή είναι πολύ μεγάλη χάνονται. Επειδή όμως γενικά σπάνια οι χρήστες επιστρέφουν σε μια σελίδα αφού έχουν πατήσει 'Μου αρέσει', νομίζω ότι δεν πειράζει και τόσο αν κρύβονται τα link. Χρησιμοποιήστε λοιπόν και τα 540 πίξελ που σας δίνει το Facebook.

Custom Tabs. Όταν λέμε tabs αναφερόμαστε στα link που υπάρχουν στο αριστερό μέρος της σελίδας μας κάτω από την εικόνα προφίλ. Τα tabs, μετά τις αλλαγές που έκανε το Facebook στις σελίδες, δεν υπάρχουν πια. Μέσω των iframes μπορούμε να συμπεριλάβουμε στις σελίδες μας ό,τι περιεχόμενο θέλουμε. Το πλάτος όμως του περιεχομένου αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 520 πίξελ. Για το ύψος δεν υπάρχει περιορισμός.


Size does matter in social media

Thumbnail
. Όταν μια σελίδα δημοσιεύει κάτι, στο News Feed μας δεν βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα προφίλ που χρησιμοποιεί. Βλέπουμε μόνο ένα μικρό thumbnail. Το thumbnail αυτό έχει διαστάσεις 90x90 πίξελ και αποτελεί τμήμα της πλήρους εικόνας. Το τμήμα αυτό διατηρεί το πλάτος της κανονικής εικόνας (σε κλίμακα) αλλά μόνο ένα μέρος του ύψους της (και πάλι σε κλίμακα). Με άλλα λόγια το Facebook κόβει ένα κομμάτι από την εικόνα προφίλ της σελίδας μας και δείχνει μόνο αυτό στο News Feed. Ευτυχώς όμως μας δίνει την επιλογή να επιλέξουμε εμείς ποιο κομμάτι θα είναι αυτό. Αλλιώς κόβει και ράβει στην τύχη.


Φωτογραφίες. Οι μέγιστες διαστάσεις των φωτογραφιών που μπορείτε να ανεβάσετε είτε σε μεμονωμένα post, είτε σε άλμπουμ είναι 2048x2048 πίξελ. Ευτυχώς οι διαστάσεις αυτές διατηρούνται και οι χρήστες μπορούν να τις σώσουν στο δίσκο τους σε αυτό το μέγεθος. Δεν τις μικραίνει υποχρεωτικά δηλαδή η πλατφόρμα.

Slide show. Το ότι ανεβάσαμε μερικές φωτογραφίες σε διαστάσεις 2048x2048 πίξελ, δεν σημαίνει και ότι τις βλέπουν οι χρήστες σε αυτό το μέγεθος. Όταν εμφανίζονται στο slide show του Facebook κάθε τους πλευρά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 720 πίξελ.

Βίντεο. Το μέγιστο μέγεθος βίντεο που μπορεί κανείς να ανεβάσει στο Facebook είναι 1024mb. Και η διάρκεια του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Κατάσταση. Ευτυχώς το Facebook είναι λίγο πιο γαλαντόμο από το Twitter και αντί για 140 μας δίνει 420 ολόκληρους χαρακτήρες. Σιγά ρε Μαρκ. Καταξοδεύτηκες.

Ερώτηση. 170 χαρακτήρες.

Facebook Ads. Μέγιστες διαστάσεις εικόνας, 80x110 πίξελ. Μέγιστο μέγεθος εικόνας 5mb. Προτεινόμενος λόγος διαστάσεων 4:3 ή 16:9. Μέγεθος τίτλου, 25 χαρακτήρες. Μέγεθος κειμένου 135 χαρακτήρες.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (155.1K)



Creative Commons License
ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.