Το πρόβλημα με το Facebook - part 1
Παρουσίαση βιβλίου - Peter Shankman "Customer Service: New Rules for a Social Media World"

Το πρόβλημα με το Facebook - part 2

 

Επεσήμανα στο προηγούμενο δημοσίευμα μου ότι η Facebook Page μας δεν μας ανήκει αλλά είναι ένας ψηφιακός τόπος που απλώς μας έχει παραχωρήσει το Facebook. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να το ξεγράψουμε και να ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας;

Σε καμία περίπτωση. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το Facebook σήμερα ταυτίζεται σχεδόν με τα social media. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το χρησιμοποιούμε. Ούτε καν να μην το έχουμε ως το βασικό κανάλι επικοινωνίας μας.

Καταρχάς, χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία του Facebook, θα πρέπει να έχουμε παρουσία και αλλού. Ένα blog είναι απαραίτητο και μάλιστα ο στόχος μας θα είναι το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας να γίνεται μέσω αυτού. Να στέλνουμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερη κίνηση από την σελίδα μας στο blog. Όχι ότι αυτό είναι εύκολο, ούτε αρκεί. Για να διαβάσει κανείς το blog μας πρέπει να πάει σε αυτό. Με μια Facebook Page πάμε εμείς στο χρήστη. Είναι τεράστια η διαφορά. Facebook ProblemsΚρατάμε backup. Ό,τι ανεβάζουμε στη σελίδα μας πρέπει να υπάρχει και στο δίσκο μας ακριβώς με τον τρόπο που το δημοσιεύσαμε. Κείμενο, αρχεία, ημερομηνίες κλπ. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την σελίδα μας από το μηδέν ακριβώς όπως ήταν. Φυσικά θα χάσουμε τα σχόλια, τα 'Like', τις δημοσιεύσεις στον Τοίχο μας κλπ. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας.

Σε αυτό το πνεύμα, έχει νόημα να έχουμε και μια δεύτερη σελίδα η οποία να είναι πιστό αντίγραφο της πρώτης. Αν το όνομα της κανονικής μας σελίδας είναι facebook.com/brandname, το όνομα της εφεδρικής θα μπορούσε να είναι του τύπου facebook.com/brandname1. Κάθε φορά που ανεβάζουμε κάτι στην πρώτη, θα κάνουμε το ίδιο και με την δεύτερη. Και πάλι δεν πρόκειται για πανάκεια. Δεν θα υπάρχουν όλες αυτές οι αλληλεπίδρασεις με τα μέλη (σχόλια, 'Μου αρέσει' κλπ.) και θα πρέπει να χτίσουμε τη βάση από την αρχή. Αλλά από το να ξεκινήσουμε από το μηδέν, σίγουρα είναι προτιμότερο! Και επειδή πάντοτε κάτι μπορεί να ξεφύγει, χρησιμοποιούμε και την υπηρεσία Backupify.com η οποία παίρνει αντίγραφα της σελίδας μας.
.
Έχουμε τουλάχιστον δύο διαχειριστές για κάθε σελίδα. Αν για κάποιο λόγο ένα account κλείσει από το Facebook και είναι το μόνο που έχει πρόσβαση στη διαχείριση, αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Το ποιους θα βάλουμε διαχειριστές όμως θα πρέπει να το προσέξουμε πολύ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάθε διαχειριστής μπορεί να “αφαιρέσει” οποιονδήποτε άλλο. Ακόμη και αν πρόκειται για τον δημιουργό της σελίδας. Πρέπει λοιπόν να εμπιστευόμαστε απόλυτα τα άτομα στα οποία θα δώσουμε αυτή την ευθύνη. Όχι μόνο για να μην κάνουν κάτι που δεν πρέπει. Αλλά και για το ότι δεν θα μπει κάποιος άλλος στο λογαριασμό τους.

Διαβάζουμε προσεκτικά τους όρους χρήσης του Facebook. Ειδικά ό,τι αφορά διαγωνισμούς και κληρώσεις. Θέλει χρόνο βέβαια και σίγουρα είναι ταλαιπωρία να διαβάζεις τα legalese που γράφουν και μάλιστα στα αγγλικά. Θα μας φυλάξει από πολλές κακοτοπιές όμως. Σε τελική ανάλυση, είναι προτιμότερο από το να μείνουμε χωρίς σελίδα!

Τέλος πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Να έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει αύριο η σελίδα μας και να έχουμε βρει πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να ανοίξει ξανά; Θα πάμε κατευθείαν στην εφεδρική; Θα εγκαταλείψουμε τελείως το Facebook; Πρέπει να έχουμε καθορίσει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε εκ των προτέρων.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (157.5K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.