Αξιοποιώντας τα Facebook Insights - part 2
Facebook παιδάκι μου. Πεταμένα λεφτά

Η παρουσία μας στα social media δεν μπορεί να είναι μια στατική παρουσία

 

Βλέπω συχνά επιχειρήσεις ή και δημόσια πρόσωπα να αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στα social media σαν μια προέκταση της (στατικής) τους ιστοσελίδας. Στοιχεία επικοινωνίας, μερικές φωτογραφίες προϊόντων, ενίοτε κανένα βίντεο και μέχρι εκεί.

Καταρχάς, για να μην μεμψιμοιρούμε, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Λίγοι έχουν κατανοήσει τις δυνατότητες των social media σε ό,τι αφορά θέματα προβολής και επικοινωνίας. Και ακόμη λιγότεροι έχουν ιδέα για το πώς θα αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες σωστά.

Αν όμως δεν έχω κατανοήσει τι μπορώ να κάνω δημιουργώντας μια παρουσία στο Facebook, γιατί μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία;



Σκληρά μοχθών Facebook expert ἐπὶ τῷ ἔργῳΣκληρά μοχθών Facebook expert επί τω έργω

Συχνά δεν είναι από δική μου πρωτοβουλία. Η διαφημιστική μου εταιρεία ή ο δημιουργός του site μου, μου το προτείνει ώστε να μου πουλήσει ένα ακόμη προϊόν. Κάνει την δουλειά του, πληρώνεται κάποιες εκατοντάδες ευρώ για δουλειά τριάντα λεπτών (άντε μερικών ωρών αν είναι τελείως άσχετος) και πια ο πελάτης μπορεί να περηφανεύεται ότι εκτός από ιστοσελίδα, έχει και παρουσία στο Facebook.

Περνάνε μερικές εβδομάδες και το θέμα φυσικά ξεχνιέται. Ώσπου κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αποφασίζει να δει ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία του στα social media. Διαπιστώνει ότι η σελίδα του δεν έχει ούτε 50 μέλη, δεν ακούει και κανέναν πελάτη να του λέει “σας βρήκαμε στο Facebook” (κάτι σαν το αλήστου μνήμης “σας βρήκαμε στον Χρυσό Οδηγό” ένα πράγμα) και καταλήγει ότι όλες αυτές οι ιστορίες περί κοινωνικών δικτύων είναι μια σαχλαμάρα και μισή. Και κλαίει φυσικά τα λεφτά του.

Είναι όμως στ' αλήθεια έτσι; Είναι πράγματι “πεταμένα λεφτά” μια οποιαδήποτε, έστω ελλιπής, παρουσία μας στα social media;

Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Ή τουλάχιστον όχι απαραίτητα. Όπως θα αναλύσω στο επόμενο post μου, η εκδοχή των πεταγμένων χρημάτων είναι το καλό σενάριο. Υπάρχει και χειρότερο.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (194.5K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.