Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα social media για να διαφημίσω την επιχείρηση μου;
Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2011
Καταρχάς, το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τα social media είναι ότι ΔΕΝ αποτελούν έναν ακόμη τρόπο διαφήμισης. Το να αντιμετωπίζουμε έτσι είναι έγκλημα. Ή, για να χρησιμοποιήσω και την περιβόητη φράση του Ζοζέφ Φουσέ, είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος!
Αν προσεγγίσουμε τα social media υπό το πρίσμα του καναλιού διαφήμισης, στην καλύτερη περίπτωση θα πετάξουμε τα χρήματα μας. Στην χειρότερη, θα σχηματίσουμε μια πολύ κακή εικόνα στα μάτια ακριβώς εκείνων των ανθρώπων που θέλουμε να προσελκύσουμε.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανείς μας δεν συνδέεται στο Facebook για να δει μερικές ακόμη διαφημίσεις. Κανείς μας δεν παρακολουθεί ένα blog για να διαβάσει παρουσιάσεις νέων προϊόντων. Κανείς μας δεν κάνει follow στο Twitter για να διευκολύνει ένα τμήμα πωλήσεων να κάνει την δουλειά του. Όλα τα πιο πάνω τα κάνουμε για να διασκεδάσουμε ή να παίξουμε ή να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους φίλους μας. Για να μάθουμε insider news ή για να διαβάσουμε ενδιαφέροντα κείμενα που θα δυσκολευτούμε να βρούμε οπουδήποτε αλλού.
Μόνο υπό αυτό το πρίσμα της αλληλεπίδρασης, της παροχής ξεχωριστού περιεχομένου και της ειλικρινούς και ανθρώπινης επικοινωνίας έχει νόημα να προσεγγίσουμε τα Social Media. Το “τι μπορούν να κάνουν τα social media για μένα” λοιπόν, είναι ένα λάθος ερώτημα. Και δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις σε λάθος ερωτήματα.
Η σωστή ερώτηση είναι τι μπορώ να δώσω εγώ στο κοινό το οποίο απευθύνομαι αξιοποιώντας τα social media. Όσο περισσότερα προσφέρεις, τόσο καλύτερη χρήση θα κάνεις αυτού του νέου εργαλείου που έχεις στα χέρια σου. Γιατί πια δεν θα χρειάζεται να αναζητήσεις εσύ τους πελάτες σου. Άντίθετα θα τους έχεις πείσει να έρθουν αυτοί σε εσένα.
Από εκεί και πέρα, πράγματι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα social media και για να διαφημιστείς. Π.χ μέσω των Facebook Ads, Sponsored Stories ή και μόνος σου. Αν το κάνεις μόνος σου όμως, μέσω των καναλιών που έχεις δημιουργήσει για να υποστηρίξουν άλλους τρόπους επικοινωνίας, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Η όποια διαφήμιση πρέπει να είναι ελάχιστη (το πολύ 10-15% του συνολικού περιεχομένου) και να ταιριάζει με τον χαρακτήρα των υπόλοιπων δημοσιεύσεων. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο.
Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (187.5K)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.
Comments