Διαγωνισμοί στο Facebook. Τι πρέπει να γνωρίζω - part 4
Crowdsourcing. Ή αλλιώς, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν - part 2

Crowdsourcing. Ή αλλιώς, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν - part 1

 

Για όσους ασχολούνται με τα social media το crowdsourcing είναι λέξη καραμέλα. Αποτελεί την λύση για όλα τα προβλήματα. Μόνο την φαλάκρα που δεν θεραπεύει.

Όχι ότι δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ανάλογα με το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, και το προϊόν μας μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και να μας προμηθεύσει με άφθονο δωρεάν περιεχόμενο. Όπως αναφέρει άλλωστε και ο Thom Chambers στο βιβλίο του: "We’re All Publishers Now"!

Σήμερα ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει εύκολα το κείμενο που έγραψε ή την φωτογραφία και το βίντεο που τράβηξε. Αυτό για εμάς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο καθώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε το κοινό μας, τα μέλη της σελίδας μας στο Facebook για παράδειγμα, να δημιουργήσει υλικό που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε διάφορες ενέργειες μας. Αν μάλιστα ο αριθμός των μελών μας είναι αρκετά μεγάλος και τους δώσουμε ένα καλό κίνητρο, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε άφθονες συμμετοχές και κατά συνέπεια άφθονο υλικό.

crowdsourcing
Όπως όμως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ουκ εν τω πολλώ το ευ. Το ότι θα έχουμε πολλές π.χ. φωτογραφίες των μελών μας με το κατοικίδιο τους και την σκυλοτροφή τους, δεν σημαίνει ότι είναι και όλες αυτές οι φωτογραφίες αξιοποιήσιμες. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να τις έχουν βγάλει στο γάμο του καραγκιόζη. Τι νόημα έχει λοιπόν η προσπάθεια μας αν απ' όλες τις συμμετοχές που θα λάβουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό μόνο ποσοστό; Μήπως είναι καλύτερα να μην ασχοληθούμε καθόλου και να ζητήσουμε κατευθείαν από την διαφημιστική μας να αναλάβει το θέμα; Όχι τίποτε άλλο αλλά να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία και τα χρήματα για τα βραβεία.

Ας μην απογοητευόμαστε όμως. Το crowdsourcing μπορεί να έχει αποτελέσματα και πολύ καλά μάλιστα. Και δεν θέλει κόπο, ταλαιπωρία ή έξοδα. Τρόπο θέλει.

Στο επόμενο post θα εξηγήσω τι πρέπει να κάνουμε ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του crowdsourcing στο έπακρο.

Download socialmediacoach.gr_crowdsourcing01.pdf (190.4K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.