Γιατί το brand monitoring είναι απαραίτητο για την εταιρεία μας
Πώς τa Social Media μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις επαγγελματικές σας προοπτικές

Παρουσίαση: Alterian monitoring freemium service

 

Για το πόσο απαραίτητο είναι το monitoring για την επιχείρηση μας, έχω ξαναγράψει. Όπως είναι αδιανόητο να ξεκινάς ταξίδι στον ωκεανό χωρίς χάρτη και πυξίδα, έτσι ακριβώς είναι αδιανόητο να κινείσαι σε μια αγορά χωρίς να είσαι ενήμερος για το τι λέγεται για εσένα, τους ανταγωνιστές σου και τον κλάδο σου.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι για να αποδώσει έστω και ελάχιστα το monitoring πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς σωστά εργαλεία. Ναι, το Google Alerts είναι μια αρχή. Όπως άλλωστε και οι αμέτρητες δωρεάν υπηρεσίες monitoring που υπάρχουν στο web. Δυστυχώς όμως δεν αρκούν. Είναι, όπως ανέφερα, μόνο μια αρχή. Καλά για να ξεκινήσει κανείς χωρίς όμως την δυνατότητα να σε πάνε πιο μακριά.

Για το λόγο αυτό είχα αποφασίσει να δημοσιεύσω έναν οδηγό ο οποίος θα προσπαθούσε να καλύψει τις αδυναμίες όλων αυτών των εργαλείων. Μετά από πολύ προσπάθεια είχα καταφέρει να φτιάξω ένα συνδυασμό των περισσότερων δωρεάν υπηρεσιών καθώς και των custom rss feeds που δίνουν διάφορα ειδησεογραφικά site ανά τον κόσμο για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Στη συνέχεια όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών τον περνούσα μέσα από κάποια custom φίλτρα και widgets που μπορείς να φτιάξεις μέσω Yahoo Pipes. Το στάδιο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να απομακρυνθούν πολλαπλές εγγραφές και να ταξινομηθούν σωστά οι καταχωρήσεις. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός τελικού, διαυγασμένου πια, rss το οποίο θα κατευθυνόταν σε μια on line υπηρεσία η οποία θα το μετέτρεπε σε e-mail και θα το έστελνε στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο. Κάτι σαν το Google Alerts δηλαδή αλλά πολύ πιο ευρύ και ενισχυμένο.

Alterian freemium service
Αν η όλη διαδικασία σας φαίνεται πολύπλοκη, έχετε απόλυτο δίκιο. Θέλει ώρες για να τη στήσεις και δεδομένων των πολλών διαφορετικών σταδίων που έχει και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί είναι πολύ εύκολο κάτι να πάει στραβά. Παρά την πολυπλοκότητα της όμως, αυτή η μέθοδος monitoring είχε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ήταν εντελώς δωρεάν!

Διαφορετικά αν ήθελε κανείς να κάνει σωστό monitoring, δεν είχε πολλές επιλογές: θα έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ετοιμαζόμουν λοιπόν να γράψω τον οδηγό όταν εντελώς τυχαία έμαθα για το freemium monitoring service που προσφέρει η BaaS. Η BaaS είναι ο αντιπρόσωπος της γνωστής εταιρείας Alterian στην Ελλάδα και ανάμεσα στις πολλές υπηρεσίες που προσφέρει είναι και το freemium πακέτο που ανέφερα. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό το πακέτο;http://www.baas.gr service

Ε, λοιπόν, όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι ένα κανονικό, σχεδόν πλήρες, πακέτο monitoring της Alterian. Ούτε εγώ το πίστευα μέχρι που τη χρησιμοποίησα. Και τελικά είναι όντως αλήθεια. Έχει κάποιους περιορισμούς βέβαια αλλά αν δεν έχετε καμιά τεράστια εταιρεία για την οποία γίνονται αμέτρητες συζητήσεις όλο το 24ωρο, ούτε που θα καταλάβετε ότι υπάρχουν.

Για παράδειγμα δεν έχει την δυνατότητα για επιλογή χώρας η οποία υπάρχει στα κανονικά πακέτα. Αν εσείς όμως κάνετε monitoring για το site σας ή το brand σας έχει ελληνικό όνομα δεν επηρεάζεστε απο αυτόν τον περιορισμό. Το ίδιο και για ελληνικές λέξεις κλειδιά. Π.χ. αν σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε για οτιδήποτε γράφεται για 'ζύμες κρουασάν', δεν έχει σημασία αν το σχόλιο έγινε σε ελληνικό site ή σε site του Ουζμπεκιστάν. Αφήστε που μάλλον οι πιο πολλοί Ουζμπέκοι δεν θα σχολιάζουν την καθημερινότητα τους στα ελληνικά. Άρα πρακτικά ό,τι ενημέρωση λάβετε θα είναι από Ελλάδα, άντε και Κύπρο, ακόμη και αν τυπικά δεν θα έχετε επιλέξει χώρα.

Επιπλέον, ακόμη και αν το brand σας είναι διεθνές αλλά εσείς χρειάζεστε μόνο ελληνικά αποτελέσματα, πάλι είναι εύκολο να το πετύχετε. Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τι λέγεται στην Ελλάδα για το WoW, δίνετε για λέξεις κλειδιά 'World of Warcraft' + 'και'. Αναζητάτε δηλαδή συζητήσεις στις οποίες υπάρχουν ταυτόχρονα και ο όρος 'World of Warcraft' και η λέξη 'και'. Δεδομένου ότι το 'και' είναι σχεδόν αδύνατο να μην υπάρχει σε μια παράγραφο γραμμένη στα ελληνικά, πάλι είναι βέβαιο ότι σε πρακτικό επίπεδο η μη δυνατότητα επιλογής χώρας δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Υπάρχει τέλος ο περιορισμός στον αριθμό των αποτελεσμάτων. Δεν μπορείτε να έχετε στη βάση δεδομένων σας περισσότερα από 1000 αποτελέσματα κάθε φορά. Μπορείτε όμως να τα αποθηκεύετε και στη συνέχεια να 'καθαρίζετε' την βάση μέχρι να συγκεντρωθούν άλλα 1000 κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση αν είστε τόσο μεγάλη εταιρεία ώστε να συγκεντρώνετε περισσότερα από 1000 αποτελέσματα κάθε τρεις και λίγο, τότε αξίζει να πάρετε κάποιο από τα κανονικά πακέτα και να μην περιοριστείτε στο freemium. Οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές και για μια επιχείρηση η οποία έχει κατανοήσει την σημασία του social media monitoring οπωσδήποτε δεν θα είναι παράγοντας για να μην τα επιλέξει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες monitoring της Alterian διαβάστε εδώ: http://baas.gr/social-media-p-r/ . Και για να χρησιμοποιήσετε το freemium πακέτο που προσφέρει η εταιρεία αρκεί να στείλετε ένα e-mail στο hello [at] BaaS [dot] gr .

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (205.6K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.