Τα social media στην εποχή των digital natives
Αξιοποιώντας τα Facebook Insights - part 2

Αξιοποιώντας τα Facebook Insights - part 1

 

Αν και τα στατιστικά που μας παρέχει το Facebook για τις σελίδες μας έχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών και μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα, λίγοι μπαίνουν στην διαδικασία να τα αξιοποιήσουν. Σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι διαφέρουν κάπως από τα στατιστικά μιας κοινής ιστοσελίδας.

Σε επόμενο κείμενο μου θα δώσω αναλυτικές οδηγίες για την κατανόηση και αξιοποίηση των στατιστικών αυτών. Σήμερα, θα περιοριστώ σε κάποια βασικά πράγματα που οφείλει να γνωρίζει ο διαχειριστής μιας Facebook Page.

 

Facebook Insights

 
Συνήθως κάθε δημοσίευμα στην σελίδα μας δεν το βλέπουν περισσότεροι από 5-20% όσων είναι μέλη της (έχουν πατήσει “'Μου αρέσει'”). Αν και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πράγματα λαμβάνει υπόψη του ο αλγόριθμος του Facebook προκειμένου να εμφανίσει ένα post στο newsfeed του χρήστη, έχουμε παρόλα αυτά μια γενική εικόνα.


Εκείνο που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ' όλα φαίνεται να είναι ο αριθμός των σχολίων. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι τα post της σελίδας σας έχουν μεν αρκετά Like, αλλά όχι σχόλια, θα πρέπει να τα διαφοροποιήσετε.


Κάντε σε κάθε δημοσίευση και μια ανοιχτού τύπου ερώτηση. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο το οποίο πιστεύετε ότι θα προκαλέσει συζητήσεις, ξεκινήστε μαζί με κάποιον φίλο σας μια συζήτηση. Όσο περισσότερα σχόλια έχει η δημοσίευση σας, τόσο περισσότερα άτομα θα τη δουν.

Δεύτερος σε βαρύτητα, μετά τα σχόλια, είναι ο αριθμός των Like. Εύλογο είναι ότι όσο καλύτερο περιεχόμενο δημοσιεύετε, τόσα περισσότερα Like θα “εισπράξετε”. Δεν αρκεί όμως να περιμένετε από τα μέλη σας να πατήσουν μόνα τους 'Μου αρέσει'. Είναι πολύ προτιμότερο να τους το ζητήσετε εσείς να το κάνουν. Μια φράση της μορφής “Αν σας άρεσε το post/άρθρο/video, παρακαλούμε πατήστε 'Μου αρέσει'/Κοινοποίηση”, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει κατακόρυφα των αριθμό των Like που έχει μια δημοσίευση.

Facebook Insights
Παράλληλα, καλό είναι να παρακαλέσετε φίλους, γνωστούς, συναδέλφους κλπ. να παρακολουθούν τις αναρτήσεις της σελίδας σας και να κάνουν ένα μικρό σχόλιο. Θα βοηθούσε επίσης να πατούν τις επιλογές 'Μου αρέσει' και Κοινοποίηση. Το σχόλιο μπορεί να είναι απλώς δυο θαυμαστικά (!!), ένα emoticon, μια φράση του τύπου “πολύ καλό άρθρο”, “δεν υπάρχει” ή οτιδήποτε αντίστοιχο.

!!Φυσικά θα κάνετε κι εσείς το ίδιο για τις δικές τους σελίδες!!

Στόχος μας είναι φυσικά να αυξήσουμε το ποσοστό του feedback (“ποσοστό κριτικής” ==> ‘Δείτε λεπτομέρειες’ δίπλα στο ‘Αλληλεπιδράσεις’) που έχει κάθε μας post. Οτιδήποτε υψηλότερο από 0.5% θεωρείται επιτυχία. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της σελίδας μας(ο αριθμός των μελών της), τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσουμε αυτό το ποσοστό.

Κατεβάστε αυτό το κείμενο σε μορφή .pdf (165.1K)


Creative Commons License ask2use.com: Υποχρεωτική η πλήρης αντιγραφή του κειμένου ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής

Τα κείμενα αυτού του blog χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Ελλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα κείμενα του blog οπουδήποτε επιθυμείτε και με οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και για εμπορική χρήση χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα είναι σαφής η αναφορά της πηγής και ότι το κείμενο θα παραμείνει ακέραιο, χωρίς καμία προσθήκη, αλλαγή ή συντόμευση συμπεριλαμβανόμενης αυτής εδώ της σημείωσης.


Comments

The comments to this entry are closed.